Een behang kiezen, hoe doe je dat?

Behang: wandbekleding waar je dagelijks mee te maken hebt maar tegelijkertijd ook niet altijd even goed ziet. Het ís er gewoon. Of is een mooi behang toch niet zo gewoon? De keuze voor een behang is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn zo ontzettend veel soorten, patronen en kleuren. Wij nemen jou mee in de wereld van behang.

Verschillende soorten, maar vooral papier

De drie meest voorkomende behangmaterialen zijn papier, vlies en vinyl. Andere soorten zijn er wel, maar worden vaak verrijkt met één van deze drie stoffen. Papier is veruit het bekendste materiaal en de meest populaire keuze. Wel is het materiaal met een gebruiksaanwijzing, want met teveel lijm kan een papieren behang scheuren, hoewel de kwaliteit van het materiaal in de loop der jaren stukken is verbeterd.

De V’s: Vlies en vinyl

De populariteit van papier is achteruit gehold met de komst van vliesbehang. Vlies bestaat uit twee lagen: een onderlaag van vlies en een toplaag van vinyl of papier. Het behang kun je gemakkelijk plakken door de muur in te smeren en daar de stroken op te plakken. Daarnaast is het materiaal gemakkelijk te verwijderen.
De derde in het rijtje is vinylbehang, misschien te herkennen omdat het vroeger wel op sierpleister leek. Inmiddels zijn de patronen al heel anders en is het vinyl gemakkelijk schoon te houden en is het spatwaterbestendig.

Stijl en kleuren bepalen

Dat je zorgvuldig bent met het uitkiezen van de stijl en kleur geloven we, toch geven we nog een paar handige tips. Om vooraf te bedenken wat jouw smaak is kun je, voordat je een wandbekleding gaat kiezen, verschillende plaatsen die jij mooi vindt, verzamelen. Hoe meer je verzamelt, hoe meer je ziet wat precies jouw voorkeur heeft.
Bedenk dat kleuren ook bij het interieur moeten passen. Wil je nog zaken schilderen? Kies dan eerst het behang en daarna de verfkleur. En in het werk dat je hebt gestoken om jouw smaak te bepalen ontdek je ook vaak de voorkeurskleuren. Kies waar jij je goed bij voelt!

Behang kiezen

Het moment is daar en je staat bij ons in de winkel. We bieden een ruime keuze met verschillende merken. Bekijk rustig de voorbeeldstroken en bepaal wat jij wil. Wordt het een druk patroon of juist rustig? Overweeg de mogelijkheden en probeer een druk patroon of een knallende kleur bijvoorbeeld te relativeren met een rustig patroon aan de overzijde. Houd je niet vast aan een bepaalde collectie en ontdek in alle rust welk behang bij jou past. Want dat behang, dat vind je bij ons in Steenwijk.